Mediterrane planten

We zijn naast vaste planten ook gespecialiseerd in vorstbestendige exotische planten. Deze plantengroep doet ons al gauw denken aan zonnige zuidelijke oorden zoals Zuid-Frankrijk of Spanje. Een aantal soorten is echter ook voldoende winterhard in ons klimaat. De wat minder resistente exoten zijn met wat extra bescherming goed de winter door te krijgen. Vaak is een mulchlaag al voldoende. De meeste soorten zijn wintergroen, de tuin blijft dan ook het hele jaar interessant.

Klik op een kleine foto voor een grotere weergave.

voorbeeld Fascicularia bicolor
Fascicularia bicolor is een unieke bromelia, tevens bekent als zon bromelia (vanuit het engelse “Sun Bromelia”). De bicolor heeft een helder vuurachtige herfstkleur. De rode gebogen bladeren in combinatie met het bloeiende hart van de plant hebben een onvergetelijk effect, een echte “eye-catcher”


Palmen

Trachycarpus fortunei
Deze Chinese waaierpalm is een redelijk winterharde soort die tot -16 °C vorst kan verdragen. Met wat extra bescherming gedurende het koudste winterweer (onder -10 °C) is de Trachycarpus heel goed in onze tuinen toe te passen. Jonge planten zijn iets kwetsbaarder omdat bij vorst de temperatuur aan de grond lager is. Na enkele jaren vaststaan groeit deze palm redelijk snel en vormt een stam van enkele meters hoog.


Trachycarpus wagnerianus
Een prachtige variëteit van de gewone soort met kleinere, stijvere bladeren. Jonge planten zijn al snel decoratief met hun handvormige blad. Het grote voordeel van T. wagnerianus is dat het blad niet beschadigd bij harde wind (dit in tegenstelling tot T. fortunei die een windbeschutte plaats nodig heeft om er fraai uit te zien). Is even winterhard als de soort.

Nieuw : eenjarige zaailingen of zaad van een zeer interessante kruising, een Trachycarpus fortunei met opvallend stijf blad (zeer weinig windschade) hebben we bestoven met een echte Trachycarpus wagnerianus. De nakomelingen zullen zeker harder blad hebben als menige doorsnee Trachycarpus, dus minder bladschade door wind. Een ander pluspunt is dat de kronen van deze planten wellicht voller lijken door het grotere blad.


Citrus Yuzu
Een redelijk winterharde echte citrushybride met wintergroen blad. Draagt na een aantal jaren oranjegele citrusvruchten. Winterhard tot -10/-12 C. Beschut planten.


Jubaea chilensis
De Jubaea is de meest winterharde vederpalm. Deze uit Chili afkomstige soort groeit als jonge plant zeer langzaam maar vormt uiteindelijk een dikke grijze stam met talrijke grijsgroene veervormige bladeren. Volwassen exemplaren kunnen vorst tot -15 °C doorstaan. Er staan bv. prachtige volwassen exemplaren in het zuiden van Zwitserland, in Bretagne en het zuidwesten van Engeland. Een zaailing heeft reeds een vorsttolerantie tot -7 °C en jonge planten met geveerd blad kunnen tot -10 °C zonder schade doorstaan.


Butia capitata
Een andere mooie palm met blauwgrijze geveerde bladeren, iets sneller groeiend dan de Jubaea maar een fractie minder winterhard. Jonge planten weerstaan -7 °C en volwassen Butia’s kunnen -12 °C overleven.


Albizia julibrissin ‘Red Beauty’
Een van de meest exotische bomen en vrijwel volledig winterhard in Nederland en Belgie. De Albizia heeft groot geveerd blad dat zich ‘s avonds sluit en van juli tot oktober rose-rode pluizige bloemen. De kroon ontwikkeld zich als een grote paraplu (Umbrella tree genoemd in de U.S.A.) Groeit het best op een warme plaats in de tuin. Onze selectie A. 'Red Beauty' draagt grote fel rose-rode bloemen van half juli tot oktober.


Eucalyptus debeuzevillei
Onder de Eucalyptussen zijn er een aantal soorten die geschikt zijn voor ons klimaat. De veel aangeplante E. gunni bevriest meestal na een lange, strenge vorstperiode en is daardoor minder geschikt tenzij het zaad is verzameld op het centraal bergmassief in Tasmanie (1100 m). Een van de meest winterharde is E. debeuzevillei (E. pauciflora ssp. debeuzevillei) met sikkelvormig blauwgroen blad en witte twijgen. Wintertemperaturen van -20 °C kunnen nog worden verdragen. Ook E. niphophila is zeer winterhard maar heeft smaller blad en groeit iets ijler op.


Eucalyptus parvula (syn. E. parvifolia)
Een soort met kleine blauwige jeugdbladeren. Na twee à drie jaar ontwikkelt zich het iets langere, smalle volwassen blad. E. parvifolia is snelgroeiend en winterhard tot ongeveer -17°C.


Eucalyptus urnigera glauca
Een van de beste blauwbladige eucalyptussen voor de tuin. Na een aantal jaren rijkbloeiend met vrij opvallende creme-gele bloemen die zich later ontwikkelen tot mooie zilverkleurige zaaddoosjes. Onze selectie is goed winterhard (tot - 15 C) Groeit veel beter als de bekende E. gunnii.




De volgende eucalyptussen zijn als bomen te zien op de kwekerij :


Musa basjoo
Samen met palmen zijn bananeplanten de meest tot de verbeelding sprekende exotische planten. Musa basjoo is een van de weinige soorten die hier buiten kan groeien. Komt van Japan en is gewend aan een gematigd klimaat. Deze banaan gedraagd zich meestal als een vaste plant en sterft in de winter tot de grond toe af. Met wat extra bescherming rond de stammen in de winter kan de plant wel 4 à 5 meter hoog worden en zelfs bloeien.


Yucca gloriosa ‘Variegata’
Een prachtige stamvormige yucca met geelgerand blad. Winterhard tot ongeveer -20 °C.




Yucca gloriosa ‘Nobilis’
Sierlijke variëteit met regelmatig gebogen, blauwgroen blad en purpergetinte bloemen.



Bamboe

Onder de bamboe’s zijn er zeer veel soorten en variëteiten die we kunnen toepassen in de tuin. De hogere soorten zijn het meest indrukwekkend.

Phyllostachys viridi-glaucescens
Phyllostachys viridi-glaucescens kan op gunstige plaatsen meer dan 8 meter hoog worden met bijna 5 cm dikke halmen. Deze soort is alleen geschikt als er voldoende ruimte is daar de uitbreidingsdrang groot is. Voor kleinere tuinen is Ph. vivax beter geschikt. Deze soort groeit zeer snel en maakt ook dikke halmen. Ph. vivax ‘Aureocaulis’ is een prachtige variëteit met oranjegele halmen die onregelmatig groen gestreept zijn. Deze moet wel beschut van de wind staan.


Phyllostachys bambusoides ‘Castillonis’.
Deze heeft stevige oranjegele halmen met groene sulcus. Groeit ook op winderige plaatsen, het blad is relatief klein en stevig.




Pleioblastus viridistriatus
Prachtige bamboe met geel-groen gestreepte bladeren. Kan meer dan een meter hoog worden maar het beste is elk voorjaar de plant kort te snoeien voor het mooiste blad.